Asa cum a spus-o Daniela in articolul precedent (https://comoarafeminitatiibiblice.wordpress.com/2016/09/01/unde-esti-timpule-cui-te-am-dat/), timpul este un lucru pretios, care trece si nu se mai intoarce. Ca femei intelepte, trebuie sa invatam cum sa ne gestionam timpul mai eficient, tocmai pentru a-l rascumpara si a-l folosi pentru ceea ce este intr-adevar important in viata unei fiice de Imparat. Am cautat pe mai multe site-uri specializate in management sfaturi practice. Iata cateva care te vor ajuta, fie acasa, fie la locul de munca.
- Planifica-ti ziua ierarhizandu-ti activitatile
Fa-ti un « to-do list ». Pune lucrurile urgente in partea de sus a listei, in asa fel incat sa stii cu ce sa incepi. Poti sa-ti actualizezi lista in fiecare zi.
Cand treburile se acumuleaza, ai impresia ca te prabusesti sub cantitatea de munca. Greseala ar fi sa-ti indeplinesti obiectivele unul cate unul, urmand ordinea in care au fost stabilite. Pentru a fi mai eficienta, vezi care sunt lucrurile urgente ca sa le tratezi in prioritate. Celelalte pot astepta.
Atunci cand totul pare urgent, da-te putin in spate atunci cand trebuie sa-ti structurezi ziua si aranjeaza-ti « to-do list-ul » in asa fel incat lucrurile care trebuie tratate imediat sa apara primele pe lista. Totusi, trebuie sa vezi si lucrurile care sunt cu adevarat importante, chiar daca sunt mai putin urgente, si sa le acorzi timpul necesar.
- Fa-ti ordine pe birou (sau orice alt loc de munca)
Menajul regulat te ajuta sa eviti o acumulare excesiva.
Un spatiu de munca supraincarcat si dezordonat nu este cea mai buna garantie pentru o eficacitate optimala. Pierdere de timp, acumulare de stres… nimic nu este mai enervant decat sa cauti un lucru printre o mie de alte lucruri.
- Adapteaza-ti munca la ritmul tau propriu
Nimeni nu este eficace in mod omogen pe tot parcursul zilei. In functie de cum esti tu, perioadele de concentrare maxima variaza in timpul zilei. Poate ca vei fi mai concentrata dimineata, sau poate seara. Invata deci sa-ti cunosti ritmul fiziologic pentru a putea planifica mai bine.
Spre exemplu, dupa ce ai mancat, evita activitatile care necesita concentrare. Pentru cele care necesita mai multa rigoare si implicare intelectuala, alege dimineata in loc de timpul siestei. Dincolo de ritmul tau, mediul inconjurator are deasemenea un rol : daca ajungi la munca dis de dimineata si ca esti singura la birou, vei putea sa te concentrezi mai bine.
- Invata sa spui « nu »
Sa refuzi unele sarcini iti permite sa te concentrezi pe ce este esential.
O buna organizare incepe prin selectarea sarcinilor de indeplinit, si mai ales a celor care nu-ti revin in mod normal. Insa pentru a te limita la responsabilitatile tale si sa nu te pierzi, trebuie sa inveti sa refuzi unele solicitari.
Din pacate, in functie de temperamentul nostru, uneori ne este greu sa spunem « nu ». Este adevarat mai ales daca managerul tau este cel care iti da o sarcina suplimentara. In orice caz, nu-ti fie teama sa explici frumos dar ferm ca nu poti sa faci orice ti se cere. Astfel vei reusi sa-ti organizezi ziua in jurul sarcinilor care sunt efectiv sub responsabilitatea ta.
- Foloseste-ti mai bine agenda
Sa-ti consulti agenda iti permite sa vizualizezi ziua intreaga, sau saptamana.
Agenda iti permite sa-ti programezi toate activitatile, si sa prevezi timp destul pentru ele.
Ca sa vezi mai bine, poti sa-ti dezvolti un cod de culori. Spre exemplu, culori diferite pentru unele activitati, intalniri, programari in exterior…
- Ia notite ca sa nu uiti nimic
Sa scrii notite te ajuta la memorare. Una dintre cauzele dezorganizarii este uitarea. Ai uitat ca ai o intalnire importanta, ai uitat sa faci un lucru… ai uitat ca ai mai purtat o discutie despre un anumit subiect. E o pierdere de timp.
Scrie tot ce ai de facut si, cand e nevoie, uita-te peste notite.
- Nu mai jongla intre activitati
Nu incepe ceva, daca nu ai terminat ce faceai inainte. Sa faci mereu un « du-te-vino » te face sa pierzi mult timp si energie. De fiecare data cand schimbi un subiect, chiar daca stii foarte bine despre ce este vorba, trebuie sa-ti schimbi din nou parametrii din cap.
Este mai bine sa te concentrezi mai mult pe o singura sarcina. Iti ia mai putin timp decat sa consacrezi o ora fiecarui lucru pe care il ai de facut.
Urmand aceste sfaturi, cred ca vom deveni mai eficiente in ceea ce facem. Insa e si asta o disciplina! Sa fim deci femei intelepte care rascumpara timpul.
Pingback: 4. Unde esti TIMPULE? Cui te-am dat? – Comoara feminitatii biblice