14. Femeia de succes

Ce inseamna succesul ? Sa vedem in primul rand ce ne spune dex-ul :

SUCCES, succese, s. n. Rezultat favorabil, pozitiv (al unei acțiuni); reușită, izbândă. ◊ Expr. A dori sau a ura (cuiva) succes = a-i dori (cuiva) noroc într-o întreprindere.

Aceasta definitie e destul de obiectiva. Putin parafrazata, am putea spune ca succesul este « indeplinirea unui scop ». Dar nu stim ce fel de scop, nici in ce domeniu.

Daca ne uitam putin la gandirea lumeasca in general, sa ai o viata de succes inseamna :

  • Reusita financiara
  • Reusita sociala
  • Reusita profesionala
  • (Reusita familiala) Acest ultim aspect l-am pus in paranteza deoarece importanta lui scade din ce in ce mai mult.

De ce sunt acestea numite reusite ? Trebuie sa intelegem care este scopul lor. Daca ne luam, de exemplu, dupa piramida lui Maslow (hierarhizarea nevoilor omului, desi teoria lui e putin controversata), aflam ca o data ce nevoile de baza (mancare, siguranta, etc.) sunt implinite, omul are nevoia de apartenenta (sa faca parte dintr-un grup, sa fie iubit), apoi de stima de sine si in sfarsit de realizare.

In opinia mea, ultimele doua nevoi se regasesc in definitia succesului de mai sus. Prin « reusitele » la diferite nivele, omul isi implineste nevoile. Nimic gresit, am putea spune.

Insa, toata problema sta in faptul ca totul este centrat pe sine. Cu alte cuvinte, se cauta slava omului, aceasta fiind mai mult sau mai putin vizibila.

Lumea ne indeamna sa fim frumoase, independente, puternice, cultivate, etc. Si este intr-adevar ceea ce unele cauta pentru a da un sens sau valoare vietii lor.

De multe ori ne uitam la femei care au « reusit » in viata si ne comparam cu ele. Insa intotdeauna vom gasi pe cineva mai bun decat noi, in orice domeniu ar fi.

Atunci care ar trebui sa fie scopul eforturilor noastre ?

 

  1. In cautarea perfectiunii

Care este definitia perfeciunii din punctul de vedere al lumii ? Fara defect, sa fii cel mai frumos, inteligent, bogat, puternic, …o viata de succes, in toate.

Cum defineste Biblia perfectiunea ? Sa fii asemenea lui Hristos ! La nivelul nostru, am putea spune sa fii un crestin autentic, pasionat si plin de Duh sfant, sa ai o moralitate inalta, sa petreci timp in citirea si studierea bibliei, si sa ai o viata de rugaciune bogata, … Cu alte cuvinte, am putea spune sa tindem sa fim asemenea lui Hristos.

Dictionarul spune ca perfectiunea este cel mai inalt grad pe o scara de valori. Caracterul a ceea ce este perfect, in special in domeniul moral si estetic.

Din pacate, « Biserica e aproape tot asa de debusolata ca si societatea, pentru ca si-a insusit acelasi sistem de valori : renume, succes, materialism, celebritate. » (C. Heald)

Noi avem tendinta sa ne comparam cu cei pe care ii consideram cei mai buni, in functie de acest sistem de valori.

Cautarea perfectiunii invadeaza vietile noastre si influenteaza cautarea noastra personala a valorii, in calitate de femei.

La ce ar trebui sa consacram viata noastra ? Sursa adevarului este Cuvantul lui Dumnezeu, de aceea trebuie sa i ne raportam. Studiindu-l putem afla definitia excelentei pe care o da Dumnezeu si sa determinam mijloacele prin care El vrea sa exprimam aceasta calitate in viata noastra.

 

2. O viziune biblica despre excelenta

Din greaca : excelent à diaphoreo = a transporta

Din ebraica : a excela à alah = a urca sau a depasi

Aceste doua cuvinte sunt folosite pentru a ne indemna sa urcam, sa fim transportate deasupra normei – sa fim diferite prin calitatile noastre.

Putem vedea trei pasaje din Scriptura care aplica conceptul de valoare unei femei.

Rut 3:11 – Acum, fiica, nu te teme, iti voi face tot ce vei zice, caci toata cetatea stie ca esti o femeie cinstita. 

Boaz este pregatit sa faca orice spune Rut. Caracterul ei cinstit este cunoscut si recunoscut de toti.

Prov. 12:4 – O femeie cinstita este cununa barbatului ei, dar cea care-i face rusine este ca putregaiul in oasele lui.

O femeie virutoasa este cununa sotului : ceva pretios si vizibil.

Prov 31:10Cine poate gasi o femeie cinstita? Ea este mai de pret decat margaritarele.

Femeia cinstita : o persoana rara si foarte valoroasa.

O versiune parafrazata a Bibliei ne da o deplina semnificatie a cuvintelor cheie din textele originale, sugerand mai multe sinonime posibile pentru un anumit cuvant.

Rut 3:11 : O femeie de putere – valoare, curaj, aptitudine

Prov. 12:4 : O sotie virtuoasa si demna – sincera si cu tarie de caracter

Prov 31:10 : O femeie capabila, inteligenta si virtuoasa

Ce ne invata versetele urmatoare despre ce inseamna « cel mai bun » ? Cum iti poate influenta felul sau motivatia de a depune eforturi pentru a ajunge la excelenta ?

1 Cor. 12:31 à Umblati, dar, dupa darurile cele mai bune. Si va voi arata o cale nespus mai buna.

Sa aspiram la ce este mai bun, sa vrem ce este mai bun + calea excelentei care este dragostea

Filip. 1:9-11 à Si ma rog ca dragostea voastra sa creasca tot mai mult in cunostinta si orice pricepere, ca sa deosebiti lucrurile alese, pentru ca sa fiti curati si sa nu va poticniti pana in ziua venirii lui Hristos, plini de roada neprihanirii, prin Isus Hristos, spre slava si lauda lui Dumnezeu.

Dragostea sa creasca prin cunoastere. Cum putem iubi pe cineva daca nu-l cunoastem mai intai? Avand cunostinta, avem intelepciune ca sa deosebim care sunt cele mai bune lucruri. Sa fim plini de roada neprihanirii: oare ce iese dintr-o viata fara prihana? Cele mai bune lucruri! Si totul spre slava cui? Spre slava lui Dumnezeu, nu a noastra (asa cum ne indeamna lumea).

Filip. 4:8 à Incolo, fratii mei, tot ce este adevarat, tot ce este vrednic de cinste, tot ce este drept, tot ce este curat, tot ce este vrednic de iubit, tot ce este vrednic de primit, orice fapta buna si orice lauda, aceea sa va insufleteasca.

Sa facem din ele preocuparile noastre + sa scoatem gandurile « toxice ».

Scopul nostru trebuie sa fie clar ca sa nu ne pierdem ideea sau sa uitam pentru ce facem atatea eforturi.

Urmeaza cateva versete care ne arata diferite metode ca sa imbunatatim umblarea noastra cu Dumnezeu.

Mat. 22:36-39 à Sa-L iubesti pe Dumnezeu mai mult decat orice si cu tot ce ai si pe apropaele tau ca pe tine insuti, adica intr-un mod perfect !

Ro. 12:2 à Sa nu ne conformam cu lumea si cu gandirea ei ci sa ne reinoim mintea

Col. 1:10 à Viata noastra sa fie pe placul lui Dumnezeu si sa rodim facand ceea ce este bine

2 Tim. 2:15 à O purtare corecta, sa ne facem datoriile, sa fim drepti

Cum ati explica viziunea biblica a excelentei, dupa ce ati citit toate aceste versete ? Nu-i asa ca este diferita de ceea ce suntem obisnuite sa auzim in jurul nostru? Pe Dumnezeu il intereseaza mult mai mult starea ta spirituala decat confortul tau pe acest pamant. Daca avem perspectiva vesniciei, prioritatile noastre vor fi diferite de cele ale lumii.

 

3. Un scop personal : sa tindem inspre ceea ce este perfect

Ni se spune ca daca vrem sa facem ceva, trebuie sa-l facem bine, dar nu inseamna ca trebuie sa fie perfect, nici n-am putea sa facem asta. Dar macar atitudinea trebuie sa manifeste aceasta vointa, dorinta, sa facem lucrurile corect si cat putem de bine in functie de capacitatile noastre.

Daca ne uitam in viata noastra, probabil ca in general tot ce am facut este bun, dar daca ne analizam bine ne dam seama ca ne-am fixat un scop mediocru.

Care sunt, in viata noastra domeniile de crestere (in care am crescut cel mai mult si bine) si domeniile in care simtim o mare nevoie pentru a face progrese ?

In versetele urmatoare putem identifica un adevar care trebuie sa intelegem pentru a trai viata din plin in conformitate cu ce Dumnezeu vrea pentru noi.

Filip. 3:12-14 à Nu ca am si castigat premiul sau ca am si ajuns desavarsit; dar alerg inainte, cautand sa-l apuc, intrucat si eu am fost apucat de Hristos Isus. Fratilor, eu nu cred ca l-am apucat inca; dar fac un singur lucru: uitand ce este in urma mea si aruncandu-ma spre ce este inainte, alerg spre tinta, pentru premiul chemarii ceresti a lui Dumnezeu, in Hristos Isus.

Sa alergam inainte, tot mai departe, tot mai sus, pana ajungem la statura lui Hristos.

Evr. 6:1 à De aceea, sa lasam adevarurile incepatoare ale lui Hristos si sa mergem spre cele desavarsite, fara sa mai punem din nou temelia pocaintei de faptele moarte si a credintei in Dumnezeu…

Sa crestem, sa ne maturizam spiritual.

 

CONCLUZIE

Sa fii o femeie de succes nu inseamna sa fii frumoasa-inteligenta-cunoscuta-educata-bogata.

Sa fii o femeie de succes inseamna sa fii exact ceea ce vrea Dumnezeu pentru tine. Inseamna sa raspunzi chemarii Lui si sa indeplinesti scopul dat de El. Si nu in ultimul rand, inseamna sa devii ca si Hristos, Perfectiunea intruchipata (am subliniat cuvantul „devii” pentru ca este vorba despre un proces de lunga durata).

Poate ca perspectiva biblica a succesului nu ti se pare prea „glamour”. Nici nu vrea sa fie asa. Tu esti chemata, inainte de toate, sa fii FIICA REGELUI. Si nu orice Rege, este vorba despre Regele regilor, Imparatul impartilor!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s